Reklama
 
Blog | Lenka Rubensteinová

Rodinné hodnoty (možných) prezidentů

Spojené státy si velmi zakládají na "family values" – rodinných hodnotách (v češtině to zní divně, ale budiž, nic lepšího mne nenapadá). Kdyby angličtina znala skloňování, napsala bych, že obzvlášť před volbami prezidentští kandidáti skloňují family values ve všech pádech. Již za socialismu nás učili, že rodina je základní jednotka společnosti, v USA však rodinné hodnoty mají mnohem silnější náboženský podtext než v převážně ateistickém Česku. Přiznám se, že jsem si nikdy nebyla úplně jistá, co si mám pod tímto pojmem představovat: Věrnost? Čestnost? Toleranci? Vzájemnou podporu? Proč tyto vlastnosti vyhrazovat jen pro rodinu? Až minulý týden se mi v této věci vyjasnilo, když jsem si v americkém časopisu přečetla profily hlavních prezidentských kandidátů a ke svému úžasu zjistila, že rodinné hodnoty v jejich pojetí mohou vypadat – jak se říkávalo u nás po východočesku – trochu veselé v rozkroku.

Generalizovat je nebezpečné, ale Republikáni bývají považováni za konzervativnější a často také zbožnější. Většina z nich odmítá umělé potraty a homosexuální sňatky a také se víc ohánějí… ano, rodinnými hodnotami. Podívejme se tedy na republikánské kandidáty na příštího prezidenta USA.

John McCain

Reklama

Dvě manželky.

S manželkou č. 1 měl tři děti, z toho dvě adoptivní z jejího předchozího manželství.

Zatímco byl dosud ženatý s manželkou č. 1, která tyto tři děti vychovávala sama po dobu, kdy McCaina drželi ve vietnamských věznicích, a navíc byla po automobilové nehodě trvale postižená, začal si románek s 25-letou modelkou a dědičkou pivního impéria, kvůli které nakonec invalidní manželku č. 1 opustil.

S manželkou (onou dědičkou) č. 2, která přiznala, že kradla návykové léky (narkotika) z dobročinné organizace, pro kterou pracovala, má další čtyři děti, z toho jedno adoptované z Bangladéše. 

Rudy Giuliani

Tři manželky.

S manželkou č. 1 neměli děti. Sňatek byl anulován, jelikož jim nebyl udělen řádný souhlas katolické církve. Byla totiž jeho sestřenice, byť z druhého kolena (Giuliani tvrdí, že z třetího).

S manželkou č. 2 měl dvě děti: syna, který odmítá se s otcem stýkat, a dceru, která podporuje kandidaturu Baracka Obamy. Manželka č. 2 se dozvěděla, že tehdejší starosta New Yorku Giuliani se s ní rozvádí, z tiskové konference, na které to oznámil dříve než doma. Jako televizní moderátorka předtím vystoupila v kampani oslavující Giulianiho oddanost rodinným hodnotám. Načež ji manžel vyhnal z primátorské rezidence.

S manželkou č. 3 má adoptivní dítě z jejího předchozího vztahu. Potkal ji v baru a přidělil jí člena newyorského policejního týmu financovaného z peněz daňových poplatníků, aby ji vozil na pláž a na procházky se psem, zatímco byli dosud v mileneckém vztahu.

Fred Thompson 

Dvě manželky.

S manželkou č. 1 se seznámil na střední škole a měli spolu tři děti. Vzali se, když jemu bylo 17 a jí 18, protože ji přivedl do jiného stavu. Rozvedli se, neboť dle Thompsonových vlastních slov se snažil ulovit hodně žen a hodně žen se snažilo ulovit jeho. A ty, co ho lovily, ho prý většinou dostaly.

Manželka č. 2 je o 25 let mladší než manželka č. 1. Mají spolu další dvě děti.

Mitt Romney

Jedna manželka.

Seznámili se na základní škole a začali spolu chodit, když jemu bylo 15 a jí 18. Mají spolu pět dětí.

Mike Huckabee

Jedna manželka.

Rovněž se seznámili na základní škole a vzali se v 18. Mají spolu tři děti. 

 

Z demokratických kandidátů může v barvitém soužití a počtu manželek soupeřit s Republikány pouze Dennis Kucinich, který si před dvěma lety vzal podstatně mladší manželku č. 3, se kterou dosud nemají děti. John Edwards, Barack Obama i Hillary Clintonová mají fádně pouze po jedné manželce/choti. Asi nevyznávají ty pravé family values.

 

Poznámka č. 1: Když jsem dopsala tento příspěvek, Fred Thompson a Dennis Kucinich právě vypadli z prezidentské kampaně. Ale pro ilustraci je v přehledu ponechám. 

Poznámka č. 2: Osobně je mi úplně jedno, kolik manželek/milenek mají politici v USA či jinde. Když se přišlo na Klausovu blondýnku, ani to se mnou nehnulo; vadí mi na něm totiž věci související s politikou, nikoli s jeho intimním životem. Ale v prostředí Spojených států prosyceném božími přikázáními, které si politici tak často berou do úst, mě dost zarazil kontrast mezi jejich vzletnými proklamacemi o rodinných hodnotách a jejich skutečným životním stylem. Asi jsem pořád beznadějně naivní, když čekám, že náboženská víra by v reálném životě měla všechny lidské ctnosti posilovat – a snad právě proto si ani netroufám nějak konkrétně definovat vlastní víru do přísných morálních mantinelů toho kterého náboženství -, zatímco ve skutečnosti nezřídka posiluje pokrytecké chování. Tímto nemíním shazovat víru jako takovou a lidi, kteří hluboce věří a podle toho se také chovají.

 

Poznámka č. 3: Zatímco jsem se marně snažila proniknout na website blogu, šla jsem se v New Yorku podívat na divadelní hru Grace, hlavně abych viděla v hlavní roli Lynn Redgraveovou, sestru Vanessy. Hra je vynikající a velmi příhodně k tématu se zabývá problematickou rolí náboženství v dnešním světě. Spoluautorem je profesor filozofie Londýnské univerzity a čestný předseda britské Aristotelian Society AC Grayling, který se kromě jiného angažuje v iniciativách OSN týkajících se lidských práv v Číně a jinde ve světě a vztazích mezi Západem a islámským světem. Rozhodně stojí za vidění, kdekoli na ni narazíte. 

 

Zdroj: GQ, February 2008, www.gq.com