Reklama
 
Blog | Lenka Rubensteinová

Den s BBC a mrtvými brouky

Radši bych psala o Marťanech nebo sádrových trpaslíkách než o politice. Oběma rozumím líp (ve smyslu Marťani ano, trpaslíci ne). Ale nedá mi to, protože včera jsem já, odpůrce nekonečného civění na televizi, snad deset hodin fascinovaně sledovala BBC, jejíž moderátoři a reportéři si dělali až brutální srandu z možné viceprezidentky USA Sarah Palinové, která si teprve vloni poprvé v životě pořídila cestovní pas a včera se vrhla po hlavě a naostro do „rychlokurzu“ v zahraniční politice. A reportáž o zoufalém úsilí současného amerického prezidenta zachránit potápějící se loď uvedli slovy: „George W. Bush – vzpomínáte na něj?“

Budiž mi omluvou za tento výlev, že televizní maraton jsem absolvovala jako vítané rozptýlení od dosti fujtajflových činností, jako je například zametání a luxování mrtvých štěnic, kterým se udělalo hodně nevolno po chemické svačince naservírované deratizační firmou. Obnovený zájem o světové dění vytryskl z pudu sebezáchovy, aby mě odvedl od nemilých myšlenek na lítý boj s krvelačným hmyzem. Ironií osudu se tak stalo zrovna v době, kdy jsou světové trhy a jiné lokality značně turbulentní. A tak jsem místo zkoumání toxicky vybělených břich štěnic nemohla odtrhnout oči od Palinové, která hopsala po gaučích Spojených národů na setkáních se světovými politiky, až se jí náušnice třepaly, jako kdyby přecházela z potravin do drogerie.

Na této vzorné občance a zaryté odpůrkyni interrupcí, jejíž sedmnáctiletá dcera bude brzy rodit, protože patrně neměla na vybranou svoje neplánované otěhotnění řešit jinak, mě zaujala prosáklá zpráva, že si do svého aljašského domu nechala nainstalovat solárium za 15 000 dolarů. Asi tím chtěla decentně připomenout svému republikánskému spolubojovníkovi a prezidentskému kandidátu Johnu McCainovi, jak je sluneční záření škodlivé a jak mu zatopila rakovina kůže na obličeji, kvůli jejímž následkům se všude nechává fotit jen z jedné strany. Je vidět, že ti dva budou spolu na nejvyšším postu tvořit dobře sehraný pár.

Jakkoli se média podivovala nad zběsilým rychlokurzem Palinové v budově Spojených národů, tato taktika přinesla kýžené ovoce. Už druhý den dokázala Palinová v rozhovoru pro televizi CBS samostatně vyhodnotit, že Kanada a Rusko, nejbližší sousedi Aljašky, jsou cizí země. Jsem všema deseti pro poskytnutí příležitosti zelenáčům v politice i jinde – nakonec Barack Obama je taky relativně nezkušený -, ale kdyby byl McCain zvolen prezidentem a nedejbože se nedožil konce svého turnusu, Palinová, která už teď vede hodně svalnaté řeči proti Rusku, by jako prezidentka držela prst na knoflíku odpalujícím jaderné zbraně. Ta představa není moc pěkná, protože ignorance plodí nejhorší zvěrstva. Vždycky jsem si myslela, že kdyby vládly ženské, válčilo by se o hodně míň, ale když ji poslouchám, nějak si tím už nejsem jistá.

Reklama

To nejlepší z velkého televizního dobrodružství jsem si nechala nakonec. Jaké bylo moje překvapení, když George Bush oznámil světu, že „trh nefunguje správně“. Hm, no když to říká on… Ještě že vzápětí rozptýlil moje klíčící obavy konejšivým aktuálním sdělením (a to jsem si zapsala do notýsku, abych do něj mohla v těžkých dobách nakukovat): „Demokratický kapitalismus je ten nejlepší systém, jaký byl kdy vymyšlený.“

Good timing! Přesto mě moc nemrzí, že právě v této době odklízím otrávený hmyz ve Strašnicích a nejsem v New Yorku, abych viděla ty rozradostněné davy, kterým ten údajně bezvadný americký kapitalismus bere střechu nad hlavou a úspory na stáří. BBC jako vždy trefila do černého: na žádného prezidenta se Amerika nebude snažit milosrdně zapomenout tak rychle jako na George W. Bushe.